Home / Uw dartbord schoonmaken

Uw dartbord schoonmaken

Uw sisal dartbord schoonmaken

Het dartbord dat u in uw lokale bar kroeg of thuis hangt is niet zo verschillend van degenen die voor het eerst bij de sport darts werden gebruikt. Ze worden beiden ondersteund en gevuld met kurk en met dicht op elkaar gepakte sisal vezels. Sisal vezels komen uit een grote struik met een dikke centrale stam genaamd een agave en zijn nauw verwant aan hennepvezels. Ze zijn ongelooflijk sterk, duurzaam en veerkrachtig. Ze zijn het meest effectief materiaal voor het maken van dartborden, want ze kunnen ontelbare keren doorboord of opzij geduwd worden door darts. Maar na een aantal jaar trouwe dienst zou dat dartbord een beetje versleten kunnen lijken. De voorzijde van het dartbord kan er verschoten uitzien en gaten in het dartbord zijn meestal zichtbaar. Maar je hoeft niet perse een nieuw dartbord te gaan kopen. Je hoeft alleen maar de oude te reinigen.

dartbord schoonmaken

Instructies
Hoe een Dartbord schoon te maken

1
Verwijder uw dartbord van zijn plaats op de muur en breng het ofwel buiten of naar een werkbank.

2
Verwijder de draad die op de voorzijde van het dartbord zit. Bij alle sisal dartborden worden bij de scorende zones en punten afgebakend door draad velgen en nummers. Verwijder deze met een schroevendraaier of wip hem vrij.

 


3. Leg de draad opzij en pak een paar oude lappen en wat hout polish, dezelfde soort die je zou gebruiken om houten meubelen te polishen.

4
breng de vloeibare hout polish op de voorkant van het dartbord aan en werk het met stevige cirkelvormige bewegingen in het dartbord. De reden dat je dartbord kan vervagen en gaten kan hebben is omdat de sisal vezels al hun vocht verliezen. Met het verlies van vocht, verliezen ze hun vermogen om terug te veren nadat ze zijn samengedrukt of of opzij zijn geduwd door een dart. Wat je doet is het vervangen van de vezels “verloren” vocht. Gebruik geen water voor deze taak want dat veroorzaakt vaak  dat de sisal vezels zwellen en dan zal het speelveld van het bord vernietigen. Water op je dartbord kan ook schimmels veroorzaken en schimmels die geven een sterke geur af.

5
Laat het dartbord een dag lang liggen. De volgende dag kunt u met een tandenstoker in het dartbord prikken om het te inspecteren. Indien het dartbord er droog uit komt dan zult u het nog een keer moeten behandelen met hout polish. Het dartbord overigens niet meer dan een keer per dag behandelen, de sisal vezels krijgen anders niet de tijd om het op te nemen en zal het gaan lekken of uitzweten.

6
Herhaal het polishen van het oppervlak zo vaak als nodig is totdat de tandenstoker er klam of vochtig uitkomt.

7
Plaats de draad terug op het dartbord en hang het terug op de oorspronkelijke plek. Uw dartbord moet schitteren als nieuw .